κεφάλαιο 25

Ηφαίστεια-Τα δακτυλίδια της φωτιάς

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ηφαίστειο είναι το φυσικό σύστημα που αποτελείται από τη δίοδο μέσω της οποίας μάγμα, υλικό πετρωμάτων και αέρια από το εσωτερικό της Γης διαφεύγουν στην επιφάνεια, καθώς επίσης και από το ανάγλυφο που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της έκρηξης.


 

Η λατινική λέξη volcano προήλθε από το νησί Vulcano, ένα από τα νησιά του συμπλέγματος Lipari της Μεσογείου, όπου σύμφωνα με τη ρωμαίκή μυθολογία, ο θεός της φωτιάς Vulkan, ο αντίστοιχος του Ηφαίστου της ελληνικής μυθολογίας, είχε το ορμητήριό του.

Περίπου 50 ηφαίστεια κάθε χρόνο παρουσιάζουν εκρηκτική δραστηριότητα. Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς, εκτιμάται ότι περίπου 500 είναι τα ενεργά ηφαίστεια στη Γη. Και από αυτά, το 80% εμφανίζεται στο λεγόμενο «δακτυλίδι της φωτιάς» που περιβάλλει τον Ειρηνικό ωκεανό, ο οποίος αντιστοιχεί σε μια τεράστια λιθοσφαιρική τεκτονική πλάκα.
 

 

Δείτε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση σε μία εφαρμογή

 

 

  Η λατρεία του Ηφαίστου ήταν πολύ διαδεδομένη στην Λήμνο. Εκεί πολύ
τοποθετούν το υπέρλαμπρο παλάτι του και όχι στο Όλυμπο. Εκεί, στα έγκατα του
ηφαιστείου οι βροντές που αναδύονται οφείλονται στο χτύπημα του σφυριού του,
ενώ οι ατμοί σε καπνούς από τη φωτιά του. Θεωρείται επίσης και ο θεός των
ηφαιστείων και πολλά γνωστά ηφαίστεια συνδέονται με μύθους για τον Ήφαιστο.
Πολλοί πιστεύουν πως κατοικεί στην Σικελία, εκεί όπου καταπλακώθηκε από την
Αθηνά  ο γίγαντας Εγκέλαδος. 

Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία αφάνταστη καταιγίδα από ηφαιστειώδεις πέτρες και ελαφρόπετρες, που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσότερα μέτρα, πάνω δε σ' αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.

Περισσότερα ΕΔΩ!

σεισμοί στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο