κεφάλαιο 33

Δήμος Κιλκίς

imageΟ Δήμος Κιλκίς απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 66 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και γειτνιάζει με την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Ο Δήμος Κιλκίς είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Έδρα του δήμου είναι το Κιλκίς. Η έκταση του δήμου είναι 1581.21 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 56.336 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.  

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν προσφυγική καταγωγή...

Διαβάστε περισσότερα


Τι θα μάθουμε:
 
  • Γιατί είναι απαραίτητη η διοικητική διαίρεση της χώρας μας.
  • Σε ποια τρία επίπεδα είναι διαιρεμένη διοικητικά η Ελλάδα.
  • Τι είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
  • Τι είναι τα νομοσχέδια "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης".

 
Όπως έχουμε μάθει η πατρίδα μας χαρακτηρίζεται από το ποικιλόμορφο ανάγλυφό της που διαμορφώνει διαφορετικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή. Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ξεχωριστές της ανάγκες. Τα προβλήματα και τις ανάγκες αυτές προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Πολιτεία μέσα από τα τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης που έχει καθιερώσει. Η πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας μας έγινε το 1928 από τον Ιωάννη Καποδίστρια.
 
Μέχρι το 2011 η διοικητική διαίρεση της χώρας μας ήταν η παρακάτω:
 
  • Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)
  • Νομοί
  • Περιφέρειες

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που εφαρμόστηκε καθιέρωσε τα εξής τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης στη χώρα μας:
 
  • Αποκεντρωμένες διοικήσεις (7)
  • Περιφέρειες (13)
  • Δήμοι (325)

Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω αποτελεί το Άγιο Όρος, το οποίο αποτελεί μεν ελληνικό έδαφος, αλλά αυτοδιοικείται με τους δικούς του θεσμούς βάσει του Καταστατικού Χάρτη του 1924. Οι Περιφέρειες με τους Δήμους αποτελούν τους Ο.Τ.Α. δηλ. τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (7) περιλαμβάνουν από μία έως τρεις περιφέρειες. Στόχος τους είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας διορίζει ως επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος και ακολουθεί τις εντολές της. Στη λειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων συμμετέχει και ένα συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται οι περιφέρειες και οι δήμοι. Το συμβούλιο αυτό όμως έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.
 
 
 
Οι Περιφέρειες (13) είναι αυτοδιοικούμενες, δηλαδή εκλέγουν τις αρχές τους μέσα από εκλογές. Κάθε περιφέρεια διοικείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη.
 
 
 
 
Κάνε κλικ εδώ για να δεις τις περιφέρειες της Ελλάδας σε έναν διαδραστικό χάρτη. 

 
Οι Δήμοι (325). Παλιότερα στη χώρα υπήρχαν περισσότεροι Δήμοι καθώς και Κοινότητες που αποτελούσαν τους Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Το 1997 όμως με το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» πολλοί Δήμοι και Κοινότητες ενώθηκαν σε μεγαλύτερους. Νέες συνενώσεις πραγματοποιήθηκαν το 2011 με το νομοσχέδιο «Καλλικράτη».


Κάνε κλικ εδώ για να δεις ¨Ποιος ήταν ο Καλλικράτης¨.
 
Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις τον Ιωάννη Καποδίστρια.
 
 Οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο εκλεγμένος Δήμαρχος. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 15-51 έδρες ανάλογα με το πληθυσμό του Δήμου. Ένας Δήμος αποτελείται από δημοτικές ενότητες και κοινότητες. Γεωγραφικά οι δημοτικές ενότητες ταυτίζονται με τα όρια των Δήμων που συγχωνεύτηκαν, ενώ οι κοινότητες με τα δημοτικά διαμερίσματα των παλιών Δήμων.
 

Ιωάννης Καποδίστριας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
Ιωάννης Καποδίστριας
Kapodistrias2.jpg
O Ιωάννης Καποδίστριας,
πίνακας του Διονύσιου Τσόκου
Περίοδος
18 Ιανουαρίου 1828 – 27 Σεπτεμβριου 1831
Προκάτοχος Ανδρέας Ζαΐμης
(Αντικυβερνητική Επιτροπή)
Διάδοχος Αυγουστίνος Καποδίστριας
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ιωάννης Κωλέττης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 10 Φεβρουαρίου 1776
Κέρκυρα
Θάνατος 9 Μαρτίου 1831 (55 ετών)
Ναύπλιο
Εθνικότητα Ελληνική

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας (Ρωσικά: граф Иоанн Каподистрия, Ιταλικά: Giovanni Capo d'Istria, Κέρκυρα, 10 Φεβρουαρίου 1776 - Ναύπλιο 9 Οκτωβρίου 1831) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση γι' αυτό και αναμείχθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803, οπότε και διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους αποσύρθηκε και εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί ανέλαβε σημαντικές θέσεις καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821. Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον υιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου. Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Επίσης, αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση.

 

ΕΛΛΑΔΑ

 

Γενικά στοιχεία

 

ΘΕΣΗ

Η  χώρα μας βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Ευρώπης.

Είναι το νότιο τμήμα της Βαλκανικής χερσονήσου.

 

ΣΥΝΟΡΑ

Συνορεύει προς Β με: Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. (Σκόπια), Βουλγαρία & Τουρκία.

Οι υπόλοιπες πλευρές της βρέχονται από θάλασσα:

Α από το Αιγαίο πέλαγος, Δ από το Ιόνιο πέλαγος και Ν από το Λιβυκό πέλαγος.

 

Έκταση : 132.000 τ.χμ.
Πληθυσμός : 10.964.020 (απογραφή 2001)
Πολίτευμα : Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία
Πρωτεύουσα : Αθήνα
Θρησκεία : Χριστιανοί ορθόδοξοι
Νόμισμα : € (ευρώ)

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

 

 

 

Η χώρα μας διαιρείται στα εξής

 

9 γεωγραφικά διαμερίσματα:

 

 

 

Θράκη (3 νομοί)

 

Μακεδονία (13 ν.)

 

Ήπειρος (4 ν.)

 

Θεσσαλία (4 ν.)

 

Στερεά Ελλάδα (7 ν.)

 

Πελοπόννησος (7 ν.)

 

Νησιά Ιονίου πελάγους (4 ν.)

 

Νησιά Αιγαίου πελάγους (5 ν.)

 

Κρήτη (4 ν.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η χώρα μας διαιρείται επίσης

 

και σε 13 περιφέρειες


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ελλάδα χωρίζεται και σε

 

51 νομούς

 

και 1 αυτοδιοίκητο τμήμα,

 

το Άγιο Όρος

 

 

 


 

 

 

Δες εδώ την παρουσίαση σχετικά με τη θέση, το σχήμα και τη μορφή της Ελλάδας.

Δες εδώ την παρουσίαση σχετικά με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας (γεωγραφικά διαμερίσματα, περιφέρειες, νομοί).

* Κάνε κλικ πάνω στις διαφάνειες για να δεις την παρουσίαση.