ΤΑ ΔΑΣΗ

Virtual Forestmotorhome_traveling_forest_hg_clr.gif

Click here to begin your field trip into the forest.

Ένα υπέροχο ταξίδι σε ένα δάσος!

 

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟYΣ !

Δασική οξιά- Fagus Sylvatica
 Φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους , ύψους 30-35 μέτρων με κόμη σε νεαρή ηλικία κωνική ενώ όταν το δέντρο γεράσει μετατρέπεται σε πλατιά θολωτή. Είναι είδος που το συναντούμε σε ψυχρά κλίματα, χρειάζεται εδάφη νωπά ,με πολύ οργανική ουσία και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, επίσης απαιτεί σταθερά μεγάλο ποσοστό υγρασίας του αέρα ενώ είναι ανθεκτικό στη σκιά περισσότερο από όλα τα πλατύφυλλα. Στην Ελλάδα απαντάται στα  ψηλά βουνά απο το όρος Οξιά και Βορειότερα     
Ερυθρελάτη- Picea Abies
 Δέντρο ύψους 40-60 μέτρα με κωνική κόμη. Αναπτύσσεται σε διάφορα εδάφη αρκεί να υπάρχει μεγάλη υγρασία στον αέρα και στο έδαφος. Θεωρείται ημισκιανθεκτικό είδος και είναι ευπαθές σε παγετούς κατα την νεαρή ηλικία. Είδος  συχνό στην Ευρώπη, στην Ελλάδα εμφανίζεται μόνο σε μεγάλα υψόμετρα στα βουνά της Ροδόπης (Ελατιά  και Ζαγκρατένια της δράμας    
Δασική Πεύκη - Pinus Sylvestris
 Δέντρο ψυχρόβιο κωνοφόρο μεγάλου ύψους 20-40 μέτρων. Έχει την ικανότητα  να προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, και είναι ανθεκτικό σε παγετούς και σε καύσωνες. Το βρίσκουμε στη χώρα μας μόνο σε μεγάλο  υψόμετρο στα βουνά της Βορείου Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο Περιβόλι Γρεβενών , στα  Πιέρια, Όλυμπο, (θέση Φούρνος), Βέρμιο, Βόρας Αριδαίας, Λαϊλιά (Σέρρες), Όρβηλο , Ροδόπη

Κουκουναριά - Pinus Pinea
 Το πεύκο με την χαρακτηριστική μορφή της κόμης, σε νεαρή ηλικία το δέντρο έχει σχήμα περισσότερο σφαιρικό ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερο ομπρελοειδή μορφή. Είναι φωτόφιλο είδος , και μάλιστα περισσότερο από όλα τα είδη των Ελληνικών πεύκων. Αναπτύσσεται σε όλα τα είδη των εδαφών εκτός από τα εκτός απο τα πολύ συμπαγή αργιλλώδη. Το συναντάμε σε αρκετά μέρη της Ελλάδος όπως στη Δ. Πελοπόννησος, Αττική Εύβοια , Νάξο, Σκόπελο. Σκιάθο. Χαλκιδική.           
Πλατάνι - Platanus Orientalis
 Δέντρο πλατύφυλλο ύψους 20-30 μέτρα με πλατιά σφαιρική κόμη και οριζόντια κλαδιά. Αναπτύσσεται σε έδαφος βαθύ υγρό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και αντέχει σε εναλλαγές υγρασίας. Και το βρίσκουμε μέσα σε ρέματα, κοντά σε όχθες ποταμών χαραδρώσεις σε όλη την Ελλάδα . Στη Κρήτη εμφανίζετε (σποραδικά σε κάποιες περιοχές) μια ποικιλία η οποία δεν ρίχνει το χειμώνα τα φύλλα του.       
Λεύκη  Μαύρη - Pupulus Nigra
 Φυλλοβόλο δέντρο με ύψος 20-30 μέτρα , κορμός χοντρός και κόμη έντονα πλατιά. Το είδος αναπαράγεται με μοσχεύματα. Αυξάνει σε καλά ,αργιλώδη πλούσια σε χούμο εδάφη και είναι είδος φωτόφιλο. Στην χώρα μας εμφανίζεται παντού στα  ρέματα και στις όχθες ποταμών και λιμνών.   

Λεπτοκαρυά Corylus Avellana
 Φυλλοβόλος Θάμνος ύψους 3-5 μέτρα , σπάνια μικρό δέντρο. Ο καρπός είναι τύπου κάρυο (φουντούκι) φαγώσιμο, που ωριμάζει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Αναπτύσσεται σε σκιαζόμενες θέσεις , σε καλά εδάφη δροσερά και χαλαρά. Στη πραγματικότητα το συναντούμε μέσα σε ρεματιές στις περιοχές δηλαδή  όπου εξασφαλίζουν  τα  παραπάνω κριτήρια.    Στην Ελλάδα υπάρχει σε όλα τα δάση κυρίως μέσα σε ρέματα.         
Ιπποκαστανιά - Aesculus Hippocastanum
 Φυλλοβόλο δέντρο μέτριου μεγέθους , ύψους 20-30 μέτρων με  κόμη πλατειά κυκλική και πυκνή. Ανθίζει το Μάιο και Ιούνιο ενώ μερικές φορές ανθίζει και για δεύτερη φορά το φθινόπωρο, ο καρπός του ωριμάζει το Σεπτέμβριο -Οκτώβριο . Έχει πολλές απαιτήσεις από το έδαφος , συναντιέται μόνο σε καλά εδάφη πλούσια με θρεπτικά συστατικά με  αρκετή υγρασία  και καλά αεριζόμενα . Το φως και η θερμοκρασία  παίζουν μικρότερο ρόλο στην ανάπτυξη του . Φύεται  σε όλες τις  Βαλκανικές χώρες, και στη χώρα μας στα βουνά της Μακεδονίας , Θεσσαλίας, Ηπείρου, Φθιώτιδας  και Ευρυτανίας.         Κατάλληλο και για δενδροστοιχίες στις αστικές περιοχές αλλά και  πολύ όμορφο για κήπους. Δεν έχει σχέση με την καστανιά η οποία ταξινομείτε σε  άλλη οικογένεια φυτών    
Σημύδα Betula pendula
 Φυλλοβόλο δέντρο ύψους 20-25 μέτρων . Ο κορμός στα μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα σχηματίζει λευκό λεπτό ξηρόφλοιο  το οποίο κόβεται σε εγκάρσιες λωρίδες σαν φύλλα χαρτιού. Είναι ψυχρόβιο είδος , συναντιέται στα μεγάλα υψόμετρα των βουνών της Βόρειου Ελλάδας. (Ροδόπη , Φαλακρό όρος , Παγγαίο, Βόρα, Πάϊκο.  Αναπτύσσεται καλύτερα σε  βαθιά νωπά  πηλοαμμώδη εδάφη , μπορεί να το βρούμε όμως και σε ξηρές θέσεις.. Είναι ιδιαίτερα φωτόφιλο είδος , με απαιτήσεις σε φως μεγαλύτερες από όλα τ α άλλα πλατύφυλλα.         

Λεύκη Τρέμουσα  - Pupulus tremula
 Φυλλοβόλο δέντρο με ύψος 15-20 μέτρα , τα φύλλα έχουν τέτοια κατασκευή ώστε κινούνται με ελαφριά πνοή του ανέμου (από αυτό πήρε το όνομα της «τρέμουσα» ). Το είδος πολλαπλασιάζεται με ριζοβλαστήματα και σπόρους και όχι με  μοσχεύματα. Είναι Φωτόφιλο είδος , αυξάνεται καλά σε νωπά και υγρά εδάφη, και αντέχει σε παγετούς και σε καύσωνες. Στην Ελλάδα το συναντούμε κυρίως στις ορεινές περιοχές.    
Φράξος Ο Ψηλός Fraxinus excelsion
 Φυλλοβόλο μεγάλο δέντρο 20-40 μέτρων με πλατιά κόμη. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φως (φωτόφιλο) και μικρές σε θερμότητα. Στην Ελλάδα εμφανίζετε μόνο στη Ροδόπη.(Ενώ υπάρχουν πληροφορίες απο παλιότερες πηγές οτι εμφανιζόταν και σε άλλα μέρη της χώρας.       
Ψευδοακακία Robinia Pseudoacacia
 Φυλλοβόλο δέντρο μέτριου μεγέθους , ύψους 20-35 μέτρων η φυσική γεωγραφική του εξάπλωση είναι στη Βόρειο Αμερική , στην Ευρώπη καλλιεργείτε από το 17ον  αιώνα. Παρουσιάζει καλή προσαρμογή σε πολλούς τύπους εδαφών, αντέχει σε πολύ φτωχά και ξηρά εδάφη όμως για να έχει καλή και γρήγορη ανάπτυξη χρειάζεται βαθιά , χαλαρά, μέτρια νωπά εδάφη.   Άνθη λευκά  κατά την περίοδο  Απρίλιο- Μάιο , ο καρπός ωριμάζει το Οκτώβριο--Νοέμβριο  . Έχει πολλές απαιτήσεις σε φως  (φωτόφυλλο) ενώ  η θερμοκρασία  παίζει  μικρότερο ρόλο στην εξάπλωση του είδους .      Συχνά  εξαπλώνεται στο γύρο χώρο με ριζοβλαστήματα  γεγονός που πολλούς τους ενοχλεί. Μετά απο καταστροφή με φωτιά  η αναγέννηση είναι άμεση (με ριζοβλαστήματα)  γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για περιοχές που καίγονται συχνά.

ΣΦΕΝΔΑΜΙ ΠΛΑΤΑΝΟΕΙΔΕΣ - ACER PLATANOIDES
 Δέντρο φυλλοβόλο ύψους 15-25 μέτρα, με φύλλα όμοια με του πλατάνου (από όπου πήρε και το όνομα). Χρειάζεται εδάφη  με αρκετή  υγρασία ασβεστούχα ή πηλώδη, ενώ παρουσιάζει καλή αντοχή στη σκιά (κυρίως τα νεαρής ηλικίας δέντρα). Το συναντούμε στα βουνά της Μακεδονίας , Θεσσαλίας , Στερεάς Ελλάδος και Πελοποννήσου    
Σορβιά Αουκοπάρια - Sorbus Aucuparia
 Δέντρο φυλλοβόλο ύψους 15-20 μέτρα. Παράγει ραγοειδείς καρπούς που όταν ωριμάσουν έχουν κίτρινο χρώμα με κόκκινες παρειές και είναι φαγώσιμοι. Είναι απαιτητικό είδος και αναπτύσσεται σε βαθιά νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ύλες εδάφη. Ανήκει στά φωτόφιλα είδη με εξαίρεση τα νεαρής ηλικίας δέντρα που δίχνουν να αντέχουν περισσότερο στη σκιά. Είναι είδος της Νότιας Ευρώπης, Β. Αφρικής και Μ Ασίας , στην σχεδόν παντού μέσα στα δάση Δέντρο μέτριο έως μεγάλου ύψους 15-25 μ. Χρειάζεται έδαφος βαθύ και χαλαρό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, επίσης είναι είδος ημισκιόφυτο και ευαίσθητο στο ψύχος. Στην Ελλάδα φύεται στα δάση της Μακεδονίας και της Θράκης    
Κυπαρίσσι - Cupresus sempervirens
 Δέντρο ύψους 20-30 μέτρα , υπάρχουν δύο ποικιλίες α) Cupresus sempervirens var pyramidalis, με κλαδιά ισχυρά  που πλησιάζουν στο κορμό και σχηματίζουν πολύ οξεία γωνία Β) Cupresus sempervirens var horizontallis με κλαδιά λεπτά που απομακρύνονται απο τον κορμό σχεδόν οριζόντια. Φυσικά δάση  σχηματίζει μόνο η οριζοντιόκλαδη ποικιλία , στην Μ Ασία Συρία, Β Περσία, Κύπρο, Ρόδο Μήλο, Κρήτη, Σάμο και Χίο Στην  Ελλάδα  καλλιεργείτε από τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Είναι θερμόβιο και ξηρόβιο αναπτύσσετε σε φτωχά και ξερά εδάφη  όπου έχει και πολύ καλή αντοχή.   

Ίταμος - Taxus Baccata
 Δεντρο αειθαλές ύψους 10-15 μέτρων . Οι βελόνες των κλαδιών αλλά και ο καρπός είναι δηλητηριώδες . Είναι σκιόφυτο είδος και καταλαμβάνει την πρώτη θέση από άποψη αντοχής στην σκιά από όλα τα ελληνικά είδη των δασικών δέντρων. Αναπτύσσεται σε υγρά η δροσερά εδάφη σε όλη την ηπειρωτική χώρα , Σάμο , Σαμοθράκη και Εύβοια.    
Ιτιά Λευκή (αγριοϊτιά) - Salix alba
 Φυλλοβόλο δέντρο. Δέντρο ,μέσου μεγέθους , ύψος από 7  έως  25 μέτρα. Συχνά το συναντούμε σε φτωχά απο θρεπτικές ύλες  αμμώδη εδάφη τα οποία όμως εχούν πάντα πολύ υγρασία,   κυρίως μέσα σε ρέματα και κοντά σε ποτάμια ή λίμνες.. Είναι είδος που αντέχει σε εδάφη που εποχιακά κατακλύζονται με νερό. Εκτός από το νερό χρειάζεται και πολύ φως για να αναπτυχθεί    

Κέδρος -Cedrus Atlantica
 Δέντρο κωνοφόρο μεγάλου ύψους 35-40 μέτρα, με γαλαζοπράσινες σκληρές βελόνες μήκους1,5 έως 2,5 εκ. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και πολύ μικρές  απαιτήσεις  από το έδαφος ,αναπτύσσεται πολύ καλά στα ασβεστολιθικά εδάφη της Μεσογείου. Είναι είδος που υπάρχει σε φυσική εξάπλωση  μόνο στη Κύπρο όπου σχηματίζει εκτεταμένα δάση.    
Πυξάρι - Buxus Sempervirens
 Θάμνος αειθαλείς και σπανιότερα μικρό δέντρο ύψουσ έωσ 8 μέτρα. Συλλοβόλο δέντρο ύψους 20-25 μέτρων . μεγαλύτερες απο όλα τ α άλλα πλατύφυλλα. Αναπτύσσεται κυρίως σε φτωχά εδάφη ασβεστολιθικών και οφειτικών πετρωμάτων, ενώ είναι είδος που έχει μεγάλη αντοχή στη σκιά (σκιανθεκτικό). Η εξάπλωση είναι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα  μέσα στά δάση και στα νησιά Εύβοια , Λέσβο, Σύρο και Κρήτη.                 
Γαύρος - Caprinus Betulus
 Φυλλοβόλο δέντρο ανθεκτικό στην σκιά και με ύψος 15-20 μέτρα. Χρειάζεται βαθιά, γόνιμα, δροσερά εδάφη. Είναι είδος που αντέχει στους παγετούς. Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα μέσα στα δάση. Πολλές φορές λόγω της υποβάθμισης του εδάφους και την βόσκησης συναντιέται σε μορφή θαμνώδη, σχηματίζει  σε μίξη με άλλους θάμνους  (πχ πουρνάρι, Fraxus orrnus  κτλ )  πυκνούς θαμνώνες.        Λόγω της ικανότητας να αντέχει στη ξηρασία χρησιμοποιείτε πολύ και στην Ελλάδα , προτείνετε ακόμη και η  χρήση σε κήπους όπου έχει πολλά πλεονεκτήματα


https://www.prasino.gr/

   

   
 

 

 
Fagus-Sylvatica
 
Picea-Abies
 
Pinus-Sylvestris
 
Pinus-pinea Platanus-Orientalis
 
Pupulus-nigra
corylus-avellana
 
Aesculus-Hippocastanum
 
Betula-pendula
    
Pupulus-tremula
 
Fraxinus-excelsion
 
Robinia-Pseudoacacia
 
ACER-PLATANOIDES
 
Sorbus-Aucuparia
 
Cupresus sempervirens
 
Taxus-Baccata
 
Salix-alba
 
Aesculus-Hippocastanum
 
Buxus-Sempervirens
 
Caprinus-Betulus