*Τι άλλο κάναμε;

 • Διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο από το Ανθολόγιο Α΄& Β΄ τάξεων!

 • Το επιλέξαμε μιας και ήταν σχετικό με το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε στην τάξη μας με τίτλο: Η Φιλία!

 •  

  "Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΡΟ"

   

  «Τι καλά που θα 'ταν να μην είχε η αλφαβήτα γο!», σκέφτεται η Κατερίνα που δεν μπορεί να πει σωστά το ρο. 

   
   
   
   
   
  Αλφαβήτα δίχως ρο
  το κεφάλι σου ξερό. 
   
  Αλφαβήτα δίχως ρο
  πού θα βρεις Κατερινιώ;
   
  Πες τρομπόνι και τριζόνι

  να γλιτώσεις το καψόνι.


  Γελούσαν και διασκέδαζαν τα παιδιά της γειτονιάς και καθόλου δεν τα ένοιαζε αν έκαναν σε κάποιον κακό. Η μικρή Κατερίνα το 'βαζε στα πόδια και κρυβόταν στο σπίτι της. Κι ούτε να παίζει με τα γειτονοπούλα ήθελε, ούτε να μιλάει. Κλειστό το κρατούσε όλη τη μέρα το στόμα της, γιατί πολύ πολύ ντρεπόταν που μιλούσε ψευδά.
   

  Κάποιες μέρες πήγαινε και καθόταν μόνη κάτω από τον πλάτανο της γειτονιάς. Άκουγε τα πουλιά που κελαηδούσαν κρυμμένα στις φυλλωσιές του και γέμιζε χαρά η καρδιά της. Τα πουλιά την άκουγαν να τραγουδάει με την ψευδή φωνούλα της και δεν την κορόιδευαν.
   
  Η Κατερίνα αγαπούσε πολύ τον πλάτανο που ήταν πολύ πολύ μεγάλος. Αυτό, βέβαια, το χρωστούσε στα γάργαρα νερά της πηγής που κυλούσαν δίπλα του και τον πότιζαν μέρα νύχτα. Κι αυτός, όλο μεγάλωνε, μεγάλωνε... Τα κλαδιά του άγγιζαν τα σύννεφα. Εκείνα τα σύννεφα που καμιά φορά κατέβαιναν χαμηλά χαμηλά στη γη, για να δουν αν οι άνθρωποι στο χωριό της μικρής Κατερίνας είναι αγαπημένοι και μονιασμένοι μεταξύ τους.
   
  «Όχι! δεν είναι αγαπημένοι και μονιασμένοι μεταξύ τους», είπαν τα πουλιά στα σύννεφα. «Η μικρή Κατερίνα είναι λυπημένη, γιατί μερικά παιδιά της γειτονιάς την κοροϊδεύουν που δεν μπορεί να πει το ρο».
   
  Και τότε τα σύννεφα θύμωσαν. Κατέβηκαν πολύ πολύ χαμηλά. Κι έγινε ξαφνικά μια τέτοια ομίχλη, που τα παιδιά της γειτονιάς έχασαν τα τόπια μέσ' από τα χέρια τους. Και δεν τα ξαναβρήκαν ποτέ, όσο κι αν έψαξαν.
   
  Αυτό έγινε μια, έγινε δυο, έγινε τρεις φορές, ώσπου εκείνα τα παιδιά, τα πειρα­χτήρια, κατάλαβαν τι ήθελαν να τους πουν τα θυμωμένα σύννεφα. Κι από τη μέρα εκείνη, έπαψαν να πειράζουν τη μικρή Κατερίνα.

Πέπη Δρακάκησελίδα 48 του Ανθολογίου Α’ & Β’ τάξης

Διαβάσαμε και απο τη σελίδα www.tpe-education.com/main/sites/default/files/biblio/Book/b0148.html τα παρακάτω!

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Η αλφαβήτα δίχως ρο
Συγγραφέας: Δαράκη Πέπη
Εικονογράφηση: Στεφανίδη Θάλεια

Έκδοση

Γνώση, Έκδοση α΄, Αθήνα, 1989, 30 σ., ISBN 960-235-013-Χ.

Θεματολογικά στοιχεία

Λογοτεχνικό είδος: Μικρή Ιστορία
Κατηγορία είδους: Κοινωνικό
Θέματα: Κοινωνία, Ρατσισμός, Ειδικές Ανάγκες

Περίληψη

Η Κατερίνα ήταν ένα κορίτσι που είχε προβλήματα στο λόγο της. Έμενε πάντα αμίλητη, γιατί την κορόιδευαν τα παιδιά του χωριού. Όταν μεγάλωσε, παντρεύτηκε το ομορφότερο παλικάρι του χωριού, που τη διάλεξε γιατί δεν ήταν πολυλογού σαν άλλες κοπέλες. Η Κατερίνα όμως δε μιλούσε καθόλου. Κάτι έπρεπε λοιπόν να σκαρφιστεί ο άντρας της για να την κάνει να μιλήσει.

....Και δημιουργήσαμε τα παρακάτω!