Ελληνικά Βουνά
Τα βουνά της Ελλάδας είναι συνέχεια της οροσειράς των Βαλκανίων που με τη σειρά τους είναι συνέχεια των Άλπεων. Οι δύο μεγαλύτερες οροσειρές στην Ελλάδα είναι η Πίνδος και η Ροδόπη. Η οροσειρά της Πίνδου χωρίζει την Ελλάδα κάθετα από την ανατολή στη δύση και η οροσειρά της Ροδόπης ξεκινά στα σύνορα της Βουλγαρίας και επεκτείνει το τμήμα της ΒΑ Ελλάδας, στα βουνά της Πίνδου έγιναν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου (1940-41) καθώς και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου 1947-1949. Στην Οροσειρα της Πίνδου βρίδκονται πολλά βουνα όπως τα Τζουμέρκα νοτιοανατολυκά των Ιωαννίνων και πιο βόρεια ο Γράμμος, και το Βίτσι, στην Ηπειρο επίσης θα βρούμε την οροσειρά Μιτσικέλι. Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας είναι ο Όλυμπος με το υψηλότερη κορυφή το θρόνο Διός στα 2919 μ. στην πλαγιά του Μύτικα,ο Όλυμπος ανήκει στα υψηλότερα ευρωπαϊκά βουνά. Άλλα μεγάλα βουνά είναι ο Γράμμος και το Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα, στα βορειοδυτικά το όρος Σμόλικας και ο Τόμαρος που περιβάλλει την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων.
Στη Θεσσαλία μεταξύ του Ολυμπου και του Πηλίου βρίσκεται το ορος Οσσα η Κίσσαβος. Νότια του Ολύμπου στο ανατολικό τμήμα της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, το Πήλιο, με μαγευτικά χωριά και καταπληκτικές παραλίες που βρέχονται απο το Αιγαίο πέλαγος προς τα ανατολικά. Το Πήλιο είναι, μετά τον Ολυμπο, το πιο φημισμένο βουνό στην ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία.
Σύμφωνα με το μύθο, το Πήλιο ήταν το βουνό των Κεντάυρων και εδώ ο Ηρακλής και ο Ιάσονας με την Αργοναύτες του εκπαιδεύτηκαν από το κενταύρο Χείρωνα, καθώς επίσης και ο Αχιλλέας και ο Θεός της Ιατρικής Ασκληπιος, αλλά και πολλές άλλες ελληνικές Μυθολογικές εκδηλώσεις έγιναν στο Πήλιο οπως ο γάμος της Θέτιδας και του Πηλέα ( γονείς του Αχιλλέα). Σήμερα το Πήλιο είναι ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα στην Ελλάδα. Έχει πολλά όμορφα χωριά, όπως η Πορταριά, η Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μακρινίτσα άλλα χωριά, δάση κατάφυτα με πεύκο, καρυδιές και καστανιές. Στις δυτικές πλαγιές του είναι η πόλη και το λιμάνι του Βόλου.
Στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται το βουνό Παρνασσός, γνωστό για τα χιονοδρομικά κέντρα του Κελάρια στα 1950 μ. και στα 2250 μ. ο Γεροντόβραχος. Στις πλαγιές του Παρνασσού είναι το περίφημο χωριό Αράχωβα, ένας δημοφιλής προορισμός για σκιέρ. Μπορείτε να ταξιδέψετε εδώ οδικώς (αυτοκίνητο ή με λεωφορείο), η οδήγηση περνά μέσα στην ύπαιθρο της Βοιωτίας, όπου μπορείτε να δείτε τις αποξηραμένες λίμνες της Κοπαίδας που σήμερα είναι μια εύφορη κοιλάδα και συνεχίζοντας την ιστορική πόλη της Θήβας. Λίγο περισσότερο προς το νότο βρίσκεται το όρος Πάρνηθα το οποίο, δεδομένου ότι εχει εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, είναι το κύριο χιονοδρομικό κέντρο των Αθηναίων. Στη Αττική επίσης βρίσκονται τα βουνά της Πεντέλης, ο Υμητός κα το Αιγάλεω.Στην Ευρυτανία βίσκεται το Βελούχι η Τυμφριστός με ύψος 2315 μ ένα απο τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας με πυκνα δάση απο Ελατα.
Στην Πελοποννήσο βρίσκονται τα Αροάνια όρη ή Χελμός, με πανέμορφα χωριά, ιδανικά για χειμωνιάτικες εκδρομές. Εδώ σύμφωνα με την μυθολογία ήταν οι πηγές της Στυγός και η είσοδος προς τον Άδη. Στα νερά της Στυγας, εδώ σύμφωνα με τη Μυθολογία ο Αχιλλέας βαφτίζεται και γίνεται αθάνατος. Στα ανατολικά είναι τα βουνά της Κυλίνης. Δεσπόζωντας πάνω από την Πάτρα είναι το ψηλότερο βουνό της Αχαΐας, το όρος Παναχαικό . Νότια στη Λακωνία πάνω από την ιστορική πόλη της Σπάρτης βρίσκεται ο Ταύγετος με χιόνι στις υψηλότερες κορυφές του ακόμη και το καλοκαίρι. Ανατολικά του Ταύγετου είναι ο Πάρνωνας. Στην Χαλκιδική βρίσκεται το περίφημο Άγιο Όρος, το βουνό του Αθου με τα περίφημα μοναστήρια. Ενω στη Καβάλα βρίσκεται η οροσειρά του Παγγαίου.
Στο νησί της Εύβοιας βρίσκονται τα βουνά της Δίρφυς και του Οχι.Στη Ρόδο ο Αττάβυρος και στη Σάμο η Κερκίς.
Η Κρήτη έχει μερικά θαυμάσια και τεράστια βουνά. Εδώ βρίσκονται τα Λευκά Όρη που λαμβάνουν τα ονόματά τους από το χιόνι που μπορείς να δεις όλο το χρόνο τους στις υψηλότερες κορυφές. Το βουνό Ίδη ή Ψηλορείτης, και το βουνό της Δίκτης όπου κατά τη μυθολογία στο σπήλαιο της Δίκτης το Δίκτεον Άντρον ο Δίας ο πατέρας των θεών γεννήθηκε και θηλάστικε από τη γίδα Αμάλθεια.
ΧΑΡΤΗΣ
