κεφάλαιο 28
Ιστορικοί χάρτες
Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Αφιερωμένοι στον Δία, ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες που
Το διάστημα που μεσολαβούσε από τη λήξη των αγώνων
Όταν πλησίαζε ο καιρός για την διεξαγωγή των αγώνων
Διαβάστε το: https://www.ellinikoarxeio.com
Οι αθλητές στην αρχαιότητα αγωνίζονταν μόνο για την δόξα αφού μο-
ναδικό έπαθλο ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας. Ανυπολόγιστη όμως ήταν η ηθική σημασία της νίκης. Ο Ολυμπιονίκης όταν επέστρεφε στην πόλη απολάμβανε μεγάλες τιμές. Κατεδαφιζόταν ένα μέρος των τειχών της πόλης, εφόσον η πόλη που γέννησε τον Ολυμπιονίκη δεν είχε ανάγκη από τείχη, και από την νέα είσοδο έμπαινε ο νικητής. Σε άλλες πόλεις αναγράφονταν τα ονόματά τους σε στήλες, οι γλύπτες φιλοτεχνούσαν ανδριάντες τους και ακόμα λατρεύονταν σαν ήρωες μετά τον θάνατό τους. Ωστόσο η σημαντικότερη τιμή για έναν Ολυμπιονίκη ήταν το δικαίωμα να τοποθετήσει το άγαλμά του στην ιερή ‘Aλτη.
Ο θεσμός των Ολυμπιακών αγώνων διήρκεσε 12 συνεχείς αιώνες περίπου και καταργήθηκε το 393 μ.Χ., όταν με διάταγμα του Θεοδόσιου του Α' απαγορεύθηκε η λειτουργία όλων των ειδωλολατρικών ιερών.
Με τον θεσμό των Ολυμπιακών αγώνων σφυρηλατήθηκε η εθνική, φυλετική και πνευματική ενότητα των Ελλήνων. Οι Ολυμπιακοί αγώνες συνδύαζαν τον μέγιστο βαθμό της καλλιέργειας του σώματος, του νου και της ψυχής και παράλληλα συμβάλλουν στην αφύπνιση των ηθών, των εθίμων, του πολιτισμού και των ιδανικών.