κεφάλαιο 28

¨Η Ελληνική ιστορία είναι η ιστορία των Ελληνικών φύλων και πολιτισμού, από την εμφάνισή τους έως σήμερα. Παρ' όλο το ότι ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ελλάδα αναγνωρίσθηκε μόλις το 1828, η Ελληνική ιστορία εκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια του σημερινού κράτους και σε μακριά περίοδο αιώνων προς το παρελθόν. Σε γενικές γραμμές η Ελληνική ιστορία χωρίζεται στις εξής περιόδους, συνήθως χωρίς σαφή όρια ανάμεσά τους:
¨Σκοτεινοί αιώνες ή Γεωμετρική Εποχή (1100-800 π.Χ.)
¨Αρχαϊκή εποχή (περίπου 800 π.Χ.-περίπου 500 π.Χ.)

 

Ιστορικοί χάρτες

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

 

Αφιερωμένοι στον Δία, ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες που
ξεκίνησαν στις 23 Ιουλίου του 776 π.χ. στην Ολυμπία και
διήρκεσαν τέσσερις ημέρες. Από τότε οι αγώνες τελούνταν
κάθε τέσσερα πλήρη χρόνια, δηλαδή ήταν πεντετηρικοί.
Το διάστημα που μεσολαβούσε από τη λήξη των αγώνων
έως την αρχή των επόμενων, ονομάζονταν Ολυμπιάς, όρος
που χρησιμοποιούνταν για να δηλώσει και τους ίδιους τους
αγώνες
Όταν πλησίαζε ο καιρός για την διεξαγωγή των αγώνων
οι σπονδοφόροι, οι οποίοι κρατούσαν κλαδιά ελιάς, διαλαλούσαν
το μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας (αρχικά η Ιερή Εκεχειρία
είχε διάρκεια ενός μήνα και αργότερα έφτασε τους τρεις) στο
πανελλήνιο, που σήμαινε διακοπή στις εχθροπραξίες και
απαγόρευση εκτέλεσης της θανατικής ποινής. Αξίζει να
σημειωθεί ότι στα 1.200 χρόνια που διήρκεσαν οι αγώνες
οι παραβιάσεις του θεσμού ήταν ελάχιστες και ασήμαντες.
Αυτό ακριβώς δείχνει ότι ήταν ένας θεσμός ισχυρός και απόλυτα
σεβαστός από όλους.

 

¨Έλληνες: Το ελληνικό φύλο τού Αχιλλέα πού κατοικούσε την Φθία. Εκκαλούντο και Μυρμιδόνες. Ήλθε από την Ήπειρο και επεκτάθηκε σε ευρύτερη περιοχή. Το όνομα προέρχεται από τον Έλληνα, γιό τού Δευκαλίωνος πού γεννήθηκε με "σπέρμα Διός". Τον 8ο π.χ. αιώνα όλα τα Ελληνικά φύλα πήραν αυτό το όνομα. Στα πρώτα χρόνια της επικράτησης τού Χριστιανισμού το όνομα Έλλην κατέληξε να σημαίνει ειδωλολάτρης. Απ' τον 9ο αιώνα όμως με τον Φώτιο καθηγητή και μετέπειτα πατριάρχη, πού το σπίτι του είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλολογικών συναναστροφών, πού επανιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως και συνεστήθη πλήθος άλλων ιδιωτικών ανωτάτων σχολών έχουμε επανεμφάνιση τού ονόματος "Έλλην". Τον 11ο αιώνα έχομε νέα ενίσχυση τού ονόματος με τον Μιχαήλ Ψελλό και την Άννα Κομνηνό. Ο Θεόδωρος Β' Λάσκαρης αυτοκράτωρ Νίκαιας έλεγε: " Πάσαν τοίνυν φιλοσοφίαν καί γνώσις Ελλήνων εύρεμα...Σύ δέ ώ Ιταλέ τίνος ένεκεν εγκαυχά;" Ο Γεώργιος Γεμιστός τόνιζε στον Μανουήλ Παλαιολόγο, ότι οι άνθρωποι, των οποίων ηγείται είναι "Έλληνες" το γένος ως ή τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί. Κατά την Τουρκοκρατία έχομε συνύπαρξη των ονομάτων Γραικός, Έλλην αλλά και Ρωμιός.


Διαβάστε το:  https://www.ellinikoarxeio.com 

 

Οι αθλητές στην αρχαιότητα αγωνίζονταν μόνο για την δόξα αφού μο-

ναδικό έπαθλο ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας. Ανυπολόγιστη όμως ήταν η ηθική σημασία της νίκης. Ο Ολυμπιονίκης όταν  επέστρεφε στην πόλη απολάμβανε μεγάλες τιμές. Κατεδαφιζόταν ένα μέρος των τειχών της πόλης, εφόσον η πόλη που γέννησε τον Ολυμπιονίκη δεν είχε ανάγκη από τείχη, και από την νέα είσοδο έμπαινε ο νικητής. Σε άλλες πόλεις αναγράφονταν τα ονόματά τους σε στήλες, οι γλύπτες φιλοτεχνούσαν ανδριάντες τους και ακόμα λατρεύονταν σαν ήρωες μετά τον θάνατό τους. Ωστόσο η σημαντικότερη τιμή για έναν Ολυμπιονίκη ήταν το δικαίωμα να τοποθετήσει το άγαλμά του στην ιερή Aλτη.
Ο θεσμός των Ολυμπιακών αγώνων διήρκεσε 12 συνεχείς αιώνες περίπου και καταργήθηκε το 393 μ.Χ., όταν με διάταγμα του Θεοδόσιου του Α' απαγορεύθηκε η λειτουργία όλων των ειδωλολατρικών ιερών.
Με τον θεσμό των Ολυμπιακών αγώνων σφυρηλατήθηκε η εθνική, φυλετική και πνευματική ενότητα των Ελλήνων. Οι Ολυμπιακοί αγώνες συνδύαζαν τον μέγιστο βαθμό της καλλιέργειας του σώματος, του νου και της ψυχής και παράλληλα συμβάλλουν στην αφύπνιση των ηθών, των εθίμων, του πολιτισμού και των ιδανικών.