--Ο φίλος μας ο άνεμος

Ο φίλος μας ο άνεμος: Η όποια αισθητή «οριζόντια κίνηση» του αέρα ονομάζεται άνεμος. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τους κυκλαδίτικους ανεμόμυλους και τον ιδιαίτερο ρόλο τους στη ζωή του τόπου. Οι ανεμόμυλοι, ήταν στο παρελθόν το κέντρο όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής των νησιών. Ακόμα και το επάγγελμα του μυλωνά, συγκρίνοντάς το με αυτό του καπετάνιου, οι Κυκλαδίτες πίστευαν ότι ήταν πιο σημαντικό. Επιπλέον, οι κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι, με την ιδιαίτερη κατασκευή τους, αποτέλεσαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στoιχεία του τοπίου των Κυκλάδων.

Picture

Κλίση ρημάτων Α΄ συζυγίαςΡήματα α΄ συζυγίας λέμε τα ρήματα που τονίζονται στην παραλήγουσα στο πρώτο πρόσωπο της οριστικής του ενεστώτα στην ενεργητική φωνή και στην προπαραλήγουσα στο πρώτο πρόσωπο της οριστικής του ενεστώτα στην παθητική φωνή.
π.χ. δέν-ω  δεν-ομαι / γράφ-ω  γράφ-ομαι

Picture

Picture

Picture

Picture

Σύνθετες λέξεις


 
Σύνθεση λέγεται n ένωσn δύο ή και τριών διαφορετικών λέξεων ώστε να σχηματιστεί μια νέα λέξn. Η νέα αυτή λέξn που θα προκύψει λέγεται σύνθετη λέξη. Η πρώτn λέξn που χρnσιμοποιείται λέγεται πρώτο συνθετικό και n δεύτερn λέξn δεύτερo συνθετικό.
Π.χ. παρά (α΄συνθετικό) + τηρώ (β΄συνθετικό)= παρατηρώ (σύνθετη λέξη)
Πολλέs λέξειs ενώνονται μεταξύ τους με το φωνήεν ο (όμικρον) που λέγεται συνδετικό φωνήεν.π.χ. νύχτα + λουλούδι = νυχτολούλουδο
 


Οικογένειες λέξεων


 
Οι λέξεις που παράγονται από την ίδια απλή λέξη αποτελούν μια οικογένεια λέξεων.'Ολες αυτές οι λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια λέγονται συγγενικές επειδή σχετίζονται μεταξύ τους, δηλαδή έχουν κάποια συγγένεια. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν όλες οι απλές και σύνθετες λέξεις αλλά και τα υποκοριστικά τους.
Π.χ. Πρωτότυπη /κήποs

Παράγωγεs/ κηπευτικόs κηπουρικόs κηπουρόs κηπάρια

Σύνθετεs /δενδρόκηποs λαχανόκηποs βυσσινόκηποs ανθόκηποs

Κλικ εδώ για να ανοίξετε ή να κατεβάσετε το αρχείο με τις πληροφορίες.