* ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΠΟΡ

Ενότητα 16: Αθλήματα - σπορ

Σε αυτή την ενότητα:

  • Περιγράφουμε με παραστατικό τρόπο αθλητικούς αγώνες
  • Αφηγούμαστε ι­στορίες για αθλητές
  • Σχηματίζουμε και χρησιμοποιούμε σωστά τα παραθετικά επιθέτων και επιρρημάτων
  • Σχηματίζουμε σωστά την εσωτερική αύξηση των σύνθετων ρημάτων

 

Είδη λόγου / Είδη κειμένων:

  • Αναφορικός λόγος (αφήγηση, περιγραφή)
  • Λογοτεχνικά, ιστορικά και ειδησεογραφικά κείμενα, δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις (ρεπορτάζ)

 

Περιλα­μβάνονται τα κείμενα
α. Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα:
   — (κείμενο)
β. Σύγχρονος αθλητισμός:
   — (κείμενο)
γ. Και τα παιδιά αθλούνται…:
   — (κείμενο)

 

Υλικό Αναφοράς
Ενότητα 16: Αθλήματα - σπορ (Εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό βιβλίο)
Βιβλίο Μαθητή - Ενότητα 16 (PDF)
Γραμματική (Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού)
Ορθογραφικό-ερμηνευτικό λεξικό (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)
Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων (Ε' & ΣΤ' Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό βιβλίο)
Παροράματα Βιβλίων

Τετράδιο Εργασιών
Τετράδιο Εργασιών - Ενότητα 16 (PDF)

Βιβλίο Δασκάλου

Βιβλίο Δασκάλου (PDF)

Υλικό από Εκπαιδευτική Τηλεόραση

 

 
 


 
Τα αγωνίσματα στην αρχαιότητα ήταν τα εξής:
 

-δρόμος (αγώνες ταχύτητας: στάδιον, δίαυλος, οπλιτοδρομία - αγώνας αντοχής: δόλιχος),
-πένταθλο (άλμα, δίσκος, ακόντιο, δρόμος, πάλη),
-βαρέα άθλα (πάλη, πυγμή, παγκράτιον),
-ιππικά αγωνίσματα (αρματοδρομίες και ιπποδρομίες).
 
Γιορτές αρχαίων Ελλήνων
 
Τα Πύθια γιορτάζονταν από την 7η ως την 11η του μηνός Ηρακλείου προς τιμή του Πύθιου Απόλλωνος, στο ιερό που λεγόταν «Πυθώς», στους Δελφούς ανά πενταετία. Το έπαθλο των αγώνων ήταν στεφάνι από κλάδο δάφνης, τον οποίο έκοβαν από την Ιερά Δάφνη της κοιλάδας των Τεμπών.
 
Τα Νέμεα, ήταν πανελλήνιος γιορτή προς τιμή του Διός στην κοιλάδα της Νεμέας. Τα Νέμεα γιορτάζονταν κάθε δύο χρόνια, το δεύτερο και τέταρτο έτος εκάστης Ολυμπιάδος, το μήνα Εκατομβαιώνα.Το έπαθλο των νικητών ήταν στεφάνι από χλωρό σέλινο.
 
Τα Ίσθμια ήταν μία από τις μεγαλύτερες πανελλήνιες γιορτές προς τιμή του Ποσειδώνος, με τόπο τελέσεως τον Ισθμό. Γινόταν κάθε τρίτο έτος, το πρώτο και το τρίτο εκάστης Ολυμπιάδος.Ο στέφανος της νίκης ήταν φτιαγμένος από κλαδιά και φύλλα πίτυος (πεύκου).
 
 

Τα Ολύμπια ήταν η δημοφιλέστερη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων με κέντρο την Ολυμπία.Η  παράδοση  τοποθετεί  την  έναρξη  τους στο  776 π.Χ . Τα  Ολύμπια  γιορτάζονταν  κάθε  τετραετία  το μήνα Απολλώνιο από την 10η ως την 16η . Το έπαθλο των νικητών ήταν στεφάνι από ελιά (κότινος).


  
Η πρώτη  σύγχρονη Ολυμπιάδα, Αθήνα 1896


Στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα πήραν μέρος 285 αθλητές από 13 χώρες. Η έναρξη των αγώνων αναγγέλθηκε με τον ήχο μιας σάλπιγγας. Εμφανίστηκαν τότε οι αθλητές που θα λάμβαναν μέρος στα προκριματικά του πρώτου αγωνίσματος, του δρόμου των 100m. Το δεύτερο αγώνισμα της ημέρας, το οποίο ήταν τελικός, ήταν το τριπλούν. Ο νικητής Αμερικανός Κόνολι, με άλμα στα 13,71m, ήταν ο πρώτος ολυμπιονίκης των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων. Αμερικανός ήταν και ο νικητής στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Ονομαζόταν Γκάρετ και κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με τα αγωνίσματα του στίβου έγιναν και τα αγωνίσματα της γυμναστικής, της άρσης βαρών, της πάλης, του τένις, της οπλομαχίας και της σκοποβολής. Η ποδηλασία διεξήχθη στο ποδηλατοδρόμιο που κατασκευάστηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο στο Νέο Φάληρο. Την πέμπτη ημέρα των αγώνων έγινε το αγώνισμα του μαραθώνιου. Η ιδέα ανήκε στο Γάλλο λόγιο Μισέλ Μπρελ, ο οποίος πρότεινε στον Κουμπερτέν να επαναληφθεί η κούρσα του Φειδιππίδη και αυτός θα προσέφερε το έπαθλο στο νικητή. To αγώνισμα αυτό έκρυβε για τους Έλληνες φιλάθλους ξεχωριστές συγκινήσεις. Η νίκη του Σπύρου Λούη, του νερουλά από το Μαρούσι, συγκίνησε τόσο πολύ το πανελλήνιο, ώστε πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.

 
Την τελευταία ημέρα έγινε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές και ο βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε τη λήξη των αγώνων, οι οποίοι γνώρισαν μοναδική επιτυχία, μια επιτυχία τόσο αναγκαία για τη συνέχιση του θεσμού.
 
Η μορφή των αγώνων: Σπύρος Λούης
 
Ο αθλητής που κυριάρχησε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Σπύρος Λούης. Μπροστά σε 70.000 θεατές, ως επί το πλείστον Έλληνες, και τις βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Σερβίας τερματίζει πρώτος στη δύσκολη διαδρομή Μαραθώνα-Αθήνα. Οι θεατές έχουν ήδη πληροφορηθεί το νέο από τον αφέτη, που έφιππος το ανακοινώνει πρώτα στη βασιλική οικογένεια. Όταν ο νερουλάς από το Μαρούσι εισέρχεται στο στάδιο, αποθεώνεται από τους θεατές που κλαίνε, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ενώ οι γυναίκες πετούν στα πόδια του τα χρυσαφικά τους.
 
Ο χρόνος του νικητή ήταν 2 ώρες 58´ και 50´´ για την απόσταση των 42 και κάτι χιλιομέτρων. Πάντως αρκετοί ξένοι συγγραφείς, χωρίς να έχουν όμως αποδείξεις, υποστηρίζουν ότι η νίκη του Λούη οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε κόψει δρόμο μέσα από τα χωράφια.



Η έκφραση  «έγινε Λούης» λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας γρήγορα

 

Δραστηριότητες
  • Περιγράψτε το αγαπημένο σας άθλημα εξηγώντας τον τρόπο που οι αθλητές αγωνίζονται σ’ αυτό

  • Βρείτε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για έναν αθλητή που θαυμάζετε και παρουσιάστε τις

  • Μελετήστε τους λόγους για τους οποίους διοργανώνονταν αγώνες στην εποχή του Ομήρου και συγκρίνετε με ότι συμβαίνει στη δική μας εποχή

  • Σκεφτείτε λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια αθλητική συνάντηση μεταξύ δύο σχολείων

  • Αναφέρετε τους λόγους που πιστεύετε ότι κάνουν την άθληση τόσο σημαντική στη ζωή μας